Buhurdanlık Nedir? Nasıl Kullanılır? Aromaterapi ile ruh, beden ve zihnin sağlığını iyileştirmek için uçucu yağlardan yararlanılır. Buhurdan nedir konusunda gelir isek aromatik yağların hoş kokularıyla ortam kokulandırmak için en pratik yöntem buhurdan kullanımıdır. Gerek dekoratif gerek pratik olması nedeniyle buhurdan ya da diğer adıyla aroma lambası kullanımı giderek artmaktadır. Günün stresini ve yorgunluğunu üzerinizden atmak için siz de yaşam alanlarınızda buhurdan kullanabilirsiniz.
Buhurdanlık Nedir?
Buhurdanlık kullanımına dair sorular, aromaterapi ile ilgilenen kişi sayısı ile doğru orantılı olarak her geçen gün artmaktadır. Buhurdan kelimesi, ’yakılınca güzel kokulu duman çıkaran madde’ anlamına gelen Arapça ‘bahur’ kelimesinden türetilmiştir. Kullanım bakımından çok eski devirlerden beri kullanılan tütsüyle benzer özelliktedir. Farklı olarak bitki parçaları ve reçine gibi maddeler yerine damıtma yöntemiyle elde edilmiş olan saf uçucu yağlar kullanılır.
Buhurdanlık Kaç Bölümden Oluşur?
Genellikle cam ya da seramik olarak üretilen buhurdanlar , su ve tealight mum koyulan iki ayrı bölümden oluşabileceği gibi tek parça olarak da bulunabilir. Kapaklı modeller kokunun yoğunluğunu ayarlamaya yardım eder.
Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?
Öncelikle buhurdanın su haznesi doldurulur. (Zamandan tasarruf etmek için sıcak su koyulabilir) Haznedeki suyun üzerine tercih edilen uçucu yağdan bir kaç damla damlatılır. Ardından mum yakılarak buhurdanın alt kısmında bulunan bölüme yerleştirilir. Mum alevi suyun ısınmasını ve uçucu yağın tüm oda içerisinde yayılmasını sağlar.
Buhurdan Ne İçin Kullanılır?
İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne dek doğanın bizlere sunduğu güzel kokular insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Geçmiş dönemlerde, başta dini ritüellerde olmak üzere parfüm yapımında, mumyalama ve günlük hayatta güzel kokularla kötü ruhların uzaklaştırıldığına inanılırdı.
Buhurdanın günümüzdeki temel kullanım amacı zihinsel rahatlama, ruhsal durumu dengeleme, hava temizleyici gibi durumlardır. Buhurdanlar genelde meditasyon sırasında, ders çalışırken, uyku öncesi rahatlamak ve ortamdaki negatif enerjiyi temizlemek için tercih edilir.
Buhurdan Kullanılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Buhurdanda kullanılan yağların mutlaka uçucu yağ olması gerekmektedir. Badem yağı gibi sabit yağlar buhurdanda kullanılmaz.
- Uçucu yağların yanmaması için haznede her zaman yeterli miktarda su bulunmalıdır.
- Aromaterapide doz çok önemlidir. Koku yoğunluğunu artırmak için fazla miktarda yağ kullanılmamalıdır. Ortam büyüklüğüne göre gerekirse birden fazla buhurdan kullanılabilir.
- Buhurdanda kullanılan uçucu yağların saflığı kadar yakılan mumun doğal olması da önemlidir. Bunun için bitkisel tealight mumlar tercih edilebilir.
- Kullanılan uçucu yağların her kullanım sonrası yenilenmesine gerek yoktur.
- Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
Buhurdanlık Kullanım Şekli Nasıldır?
Buhurdanın haznesi zamanla yağ atıkları nedeniyle kirlenebilir. Temizlemek için bir bez ve sıvı sabun yardımıyla kabı temizleyin. Durulama aşamasına ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi halde kap içerisinde kalan deterjan ile koyacağınız uçucu yağ birbirine karışabilir. Mumun etrafa taşma durumu gerçekleşmişse alt kısmı da temizleyebilirsiniz. Yıkama işlemlerini buhurdana zarar vermemek açısından ılık su ile ve elde yapmaya özen göstermelisiniz.
Buhurdanlık İle Hangi Yağlar Kullanılır?
Kullanım amacınıza yönelik olarak ya da sevdiğiniz herhangi bir uçucu yağı tercih ederek buhurdan ile ortam kokulandırması yapabilirsiniz. Uçucu yağ seçiminizi yaparken ihtiyacınız duyduğunuz niteliklere sahip olan yağları tercih etmelisiniz. Buhurdan için kullanılabilecek uçucu yağlardan birkaçı şöyle sıralanabilir;
- Limon
- Bergamot
- Sedir
- Ylang Ylang
- Greyfurt
- Okaliptüs
- Tea tree (Çay ağacı)
- Lime
- Paçuli
- Itır
- Lavanta
- Portakal
- Biberiye
- Adaçayı
Bu uçucu yağların her birinin farklı nitelikleri bulunmaktadır. Tek tek kullanılabildiği gibi 2-3 uçucu yağ karıştırılarak oluşacak sinerjik karışımlar da kullanılabilir. Bizim sinerjik uçucu yağ karışımlarımızı tercih edebilirsiniz;
Uçucu Yağların Özellikleri
- LİMON: Limon uçucu yağı kişiye zindelik verir. Antibakteriyel, antiseptik, antidepresan özelliktedir. Stres, kaygı ve depresyon ve iletişim güçlüklerine gibi psikolojik rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle yorgun ve tükenmiş hisseden kişiler için limon uçucu yağı iyi bir tercih olabilir.
- BERGAMOT: Hassas, taze ve limonsu bir kokusuyla bergamot dünyada en çok tercih edilen narenciye kokusudur. Mod yükseltici ve dengeleyicidir. Doğal bir yatıştırıcı olan bergamot uçucu yağı, aynı zamanda antiseptik bir etkiye sahiptir. Ofiste ya da ders çalışırken konsantrasyon sağlamaya yardımcı olur. Çocuklar ve yetişkinler için uygundur.
- SEDİR: Sedir ağacının odunundan elde edilen sedir uçucu yağı, sinir sistemini güçlendirici ve uyarıcı niteliktedir. Kişiyi ana getirerek geçmiş travmalardan kurtulmasına yardımcı olur. İyi bir böcek ve güve savardır.
- YLANG YLANG:Güçlü çiçeksi, egzotik notalara sahiptir. Özellikle uykusuzluk problemi yaşayan kişiler için en büyük yardımcı olan ylang ylang uçucu yağı, stres, cinsel soğukluk gibi durumlarda tercih edilir. Kan dolaşımını düzenler , yaşama sevinci verir. Antibakteriyeldir. Çocuklar için uygundur.
- GREYFURT:19. yy’da Florida’da keşfedilen bu yağın taze , meyvemsi bir kokusu vardır. Ruhsal rahatsızlıklar için son derece faydalıdır. Halsizlik ve yorgunluk gibi durumlarda canlandırıcı özelliği nedeniyle tercih edilebilir. İyi bir mikrop öldürücüdür, havayı temizler. Çocuklar için uygundur.
- OKALİPTUS: Özellikle mevsim geçişleri esnasında başucu yağı olması gereken okaliptüs, solunum sistemi rahatsızlıklarına karşı oldukça iyi bir koruyucudur. Antiseptik ve dezenfektandır. Psikolojik olarak canlandırıcı, zihin açıcı ve enerji vericidir. Greyfurt, lavanta ve biberiye yağları ile uyumludur.
- PAÇULİ: Aromaterapide sık sık kullanılan paçuli yağı, doğal antidepresan olarak görülmektedir. İyi bir ve güve kovucudur. Antimikrobiyal ve afrodizyak niteliklere sahip bu yağın güçlü kafurumsu bir kokusu vardır.
- ITIR: Karakteristik olarak gül kokusuna çok benzer. Böceksavardır. Duygu değişimleri, öfke, stres, uyku problemleri, gelecek kaygısı gibi psikolojik rahatsızlıklarda faydalıdır. Jet-lag gibi seyahat yorgunluklarını gidermeye yardımcı olur.
- LAVANTA: Aromaterapide en kullanılan uçucu yağdır. Uyku problemleri başta olmak üzere pek çok rahatsızlık için faydalı olması nedeniyle her evde bulunması gereken bir uçucu yağdır. Sakinleştirici, rahatlatıcı, dengeleyici özelliktedir. Panik atak, hiperaktivite, stres gibi durumlarda oldukça faydalıdır.
- PORTAKAL: Hem hoş kokusu hem de pozitif etkileri ile bilinen portakal yağı aynı zamanda iyi bir hava temizleyicidir. Bulunduğu ortamdaki kişilere pozitif enerji verir. Çocuklar için uygundur.
- BİBERİYE: Rahatlatıcı ve tazeleyici etkisi ile bilinen biberiye yağı zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Konsantrasyonu sağlamaya yardım eder. Soğuk algınlığı ve solunum problemlerinde faydalıdır.
Bir önceki yazımıza https://www.terradogalyasam.com/aromaterapi-nedir linkinden ulaşabilirsiniz.